Τεχνικές για την Αύξηση του Βάρους

Tο πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι κάποιος να θέλει να χάσει βάρος. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι ανεπιτυχώς προσπαθούν να βάλουν κιλά. Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε κάποια παρέα και κάποιος έχει παραπονεθεί ότι προσπαθεί να βάλει και δεν μπορεί; Σας φάνηκε περίεργο και ίσως να γελάσατε μαζί του.

Η πρόσληψη του βάρους όμως είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο από όσο φαινομενικά μπορεί να δείχνει. Τα άτομα που χρειάζεται να βάλουν βάρος μπορεί να ανήκουν σε πολλές κατηγορίες. Υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να βάλουν «όγκο» δηλαδή μυϊκή μάζα επειδή πηγαίνουν γυμναστήριο. Υπάρχουν επίσης ασθενείς όπως είναι αυτοί με Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου, δηλαδή σε φάση αιμοκάθαρσης αλλά και ηλικιωμένοι με κακή κατάσταση θρέψης. Τέλος υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι απλά είναι πολύ αδύνατοι και συνήθως είναι υπερκινητικοί.

Στο άρθρο μου θα σας μιλήσω για την τελευταία κατηγορία. Το προφίλ αυτών των ανθρώπων είναι το εξής. Είναι συνήθως άνδρες νεαρής κυρίως ηλικίας που εργάζονται αρκετά, έχουν δηλαδή αυξημένες καύσεις. Τρώνε αρκετή ποσότητα φαγητού και ίσως κακής ποιότητας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς επειδή ακριβώς τρώνε αρκετά, να είναι υπέρβαροι. Γεγονός όμως είναι ότι χρειάζεται να βάλουν και όχι να χάσουν βάρους.  Οι λόγοι για το χαμηλό βάρος σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύπλοκοι. Επηρεάζει τόσο η διατροφή όσο και το γονιδιακό προφίλ.

Μπορούν όμως και αυτοί οι άνθρωποι  να καταφέρουν το στόχο τους απλά είναι πιο δύσκολο να συμβεί. Οι παρακάτω τρόποι μπορούν να βοηθήσουν.

  • Χρησιμοποίησε «κρυμμένες» θερμίδες. Υπάρχουν τρόφιμα που έχουν πολύ αυξημένες θερμίδες σε λίγο όγκο. Τέτοια τρόφιμα είναι κυρίως οι πηγές του λίπους ή απλώς τρόφιμα με παραπάνω λιπαρά. Όμως προσέχουμε να είναι καλής ποιότητας. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα επιλέγαμε πολύ λιπαρό κόκκινο κρέας. Το αυξημένο λίπος είναι καλύτερο να προέρχεται από ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, σουσάμι κ.ά.

  • Περιόρισε την κατανάλωση φυτικών ινών. Το γεύμα έχει περισσότερες θερμίδες από την σαλάτα. Έτσι λοιπόν, καλό είναι να περιοριστεί η σαλάτα σε 1-2 φλιτζάνια (ανάλογα την περίπτωση) έτσι ώστε να γίνει εφικτή η κατανάλωση μεγαλύτερου γεύματος.

  • Χρησιμοποιούμε 4-5 κύρια γεύματα. Τα γεύματα αυτά θα πρέπει να είναι μοιρασμένα έτσι, ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός να «πεινάσει» λίγο ώστε να καταναλωθεί μετά όλο το κύριο γεύμα.

  • Σνακ με υψηλές θερμίδες. Τέτοια σνακ αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια της αύξησης του βάρους. Τα σνακ αυτά μπορούν να είναι παστέλι από σουσάμι και μέλι ή ξηρούς καρπούς γενικότερα, μπάρες δημητριακών με ένδειξη: «για ενέργεια». Επίσης επιλογή αποξηραμένων φρούτων (διότι περιέχουν ίδιες θερμίδες με τα φρέσκα χωρίς περιττό όγκο), ξηρούς καρπούς, πολύσπορα κριτσίνια αντί για απλά ολικής, πολύσπορο ψωμί αντί για λευκό ή ολικής.

  • Τέλος καλό είναι να γίνει περιορισμός στην κατανάλωση υγρών πολύ κοντά ή μέσα στο γεύμα. Με την κατανάλωση πολλών υγρών κοντά στο γεύμα, δεν είναι δυνατή η κατανάλωση τροφής που θα χαρίσει πλούσιες θερμίδες.

Έχεις κάποιο κοντινό σου άτομο που σου παραπονιέται ότι δεν μπορεί να βάλει βάρος κι εσύ θέλεις να χάσεις; Μη γελάς μαζί του, είναι κατανοητή αυτή του η επιθυμία. Άλλωστε στη διατροφή ο καθένας βάζει το δικό του στόχο. Θυμήσου ότι η διατροφή είναι κάτι πολύ εξατομικευμένο επειδή πολύ απλά είμαστε όλοι διαφορετικοί!