Όλα για το Σακχαρώδη Διαβήτης, κοινώς το «ζάχαρο»

Διαβήτης τύπου 1

Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση- ασθένεια η οποία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχει ο τύπου 1 και ο τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια ορμονική διαταραχή. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρής ηλικίας άτομα γι’ αυτό και ονομάζεται «νεανικός διαβήτης» ή «ινσουλινοεξαρτώμενος». Σε αυτό τον τύπο, η αυξημένη τιμή σακχάρου στο αίμα διορθώνεται από σωστή λήψη ινσουλίνης, ανάλογα με τα γεύματα και την ποσότητα υδατανθράκων που περιέχουν.

Διαβήτης τύπου 2

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2), είναι αυτός της παχυσαρκίας. Είναι «μη ινσουλινοεξαρτώμενος» και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με αυξημένο βάρος.Διαβήτη τύπου 2 έχει το 10% περίπου του ελληνικού πληθυσμού, ενώ το 25% δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Κάθε χρόνο πεθαίνουν από διαβήτη 6540 άνθρωποι στη χώρα μας, δηλαδή περίπου 18 άτομα/ ημέρα! Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δαπανά περί το 1,2 δις Ευρώ για το διαβήτη. Σε όλα αυτά όμως μπορεί να επέμβει η Επιστήμη της Διατροφής.

Ποιοι είναι οι Παράγοντες Κινδύνου για εμφάνιση ΣΔ2;

1 Παχυσαρκία, 2 Ιατρικό Ιστορικό, 3 Χαμηλό βάρος γέννησης, 4 χαμηλή άσκηση, 5 Ηλικία, 6 Δίαιτα αυξημένη σε λίπος και χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Έχω ζάχαρο κοντά στο 100, είναι στο φυσιολογικό εύρος. Να ανησυχήσω;

Ναι, γιατί αυτό ονομάζεται «προδιαβήτης». Το όριο του προδιαβήτη είναι: γλυκόζη νηστείας από 100- 125. Ο προδιαβήτης πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση ΣΔ2 και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο για θνησιμότητα.

Τι να προσέξω στη διατροφή μου για να μειώσω το ζάχαρο;

Η γλυκόζη ορού, ανεβαίνει όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη ή φορτίο. Τέτοια τρόφιμα που θα πρέπει  να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε είναι το λευκό ψωμί, οι βολβοί όπως είναι οι πατάτες (κυρίως φούρνου), το παντζάρι. Επίσης προσέχουμε το καλαμπόκι, τα γλυκά, τα ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά με καλαμπόκι και αρακά (1φλ= 1 φέτα ψωμί) αλλά και τα βραστά καρότα. Μειώνουμε την κατανάλωση πολύ ώριμων και γλυκών φρούτων (πχ σταφύλια, ώριμη μπανάνα  κ.ά). Τέλος περιορίζουμε το αλκοόλ.

Και τι μπορώ να καταναλώνω άφοβα;

Σε όλα θα πρέπει να υπάρχει προσοχή. Όμως πιο ασφαλής είναι η κατανάλωση λαχανικών, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης. Επέλεξε basmati και κίτρινο ρύζι αντί για λευκό. Προτίμησε τη βραστή πατάτε με λίγο στυμμένο λεμόνι και ελαιόλαδο παρά τις πατάτες φούρνου.

Όσον αφορά στα λιπαρά, καλή είναι η κατανάλωση ελαιολάδου, ψαριών και ξηρών καρπών χωρίς αλάτι με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Μην ξεχνάς ότι και το λίπος μπορεί να αυξήσει το ζάχαρο στο αίμα σου. Όχι όμως άμεσα. Θα συμβεί περίπου 8 ώρες μετά το γεύμα πλούσιο σε λίπος. Άρα μην απορήσεις αν ξυπνήσεις νηστικός/ ή το πρωί και έχεις υψηλή γλυκόζη. Μήπως έφαγες το προηγούμενο βράδυ πολλούς ξηρούς καρπούς;

Χρειάζεται όντως έλεγχος του ζαχάρου ή απλά οι γιατροί είναι υπερβολικοί και δεν κινδυνεύω;

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να το ελέγξεις. Ο ΣΔ2 είναι μια ύπουλη κατάσταση η οποία συνοδεύεται από συννοσηρότητα. Δηλαδή η ασθένεια αυτή συνοδεύεται και από άλλες. Για παράδειγμα επιβαρύνεται η λειτουργία της καρδιάς αλλά και άλλων οργάνων. Τέλος, επειδή παίρνεις χάπι για το διαβήτη δε σημαίνει ότι μπορείς να κάνει κακή διατροφή. Ο λόγος είναι ότι κανένα χάπι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία του παγκρέατός σου που εκκρίνει την ινσουλίνη που ρίχνει το ζάχαρο. Γι’ αυτό θέλει και προσοχή.

Μήπως να «κόψω» τελείως το ψωμί, τα μακαρόνια κτλ και να τρώω μόνο κρέας;

Αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Η διατροφή σου θα πρέπει να είναι περισσότερο «Μεσογειακή» και ίσως ειδική για το διαβήτη. Αν αυξήσεις πολύ το κρέας και τις πρωτεΐνες, αυξάνονται στον  οργανισμό τα κετονοσώματα και ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που ονομάζεται κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση είναι μία από τις σοβαρότερες και πιο απειλητικές επιπλοκές του διαβήτη που μπορεί να αποβεί μοιραία!

Συμπερασματικά,

Ακολούθησε τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σου, χάσε βάρος με υγιεινό τρόπο, και άλλαξε τις συνήθειές σου! Αν ο ΣΔ2 χτυπήσει και τη δική σου πόρτα, καλό θα ήταν να μην τον υποτιμήσεις…