Διατροφή και Κορονοϊός COVID-19

Πόσοι από μας αλήθεια δεν έχουν βρεθεί μπροστά στο ψυγείο τους αργά το βράδυ ψάχνοντας φαγητό;

Το τελευταίο διάστημα ολόκληρη η Ελλάδα τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Τώρα λοιπόν που έφτασε και στη δική μας πόρτα ο ιός ήρθε η ώρα να δούμε αν μπορούμε να προστατευτούμε μέσω της διατροφής.

Ο ΕΦΕΤ πρόσφατα έδωσε απάντηση στην ερώτηση: «Μπορούμε να προστατευτούμε από συμπληρώματα διατροφής ή συγκεκριμένα τρόφιμα από το νέο ιό». Δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν υπάρχει κανένας ισχυρισμός υγείας που να έχει επιβεβαιωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία ότι μας προστατεύει. Τα συμπληρώματα διατροφής επίσης δε φαίνεται να αποτελούν ασπίδα ενάντια στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανέναν απολύτως ισχυρισμό υγείας ούτε και συστατικό τροφίμου που να επισημαίνεται ότι προστατεύει από τη μόλυνση.

Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Η απάντηση είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε ήδη. Εμπλέκονται πολλά θρεπτικά συστατικά στην κανονική λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο στόχος λοιπόν είναι να καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων αλλά και ξηρών καρπών με αποτέλεσμα την κάλυψη των αναγκών σε χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, Βιταμίνη Α, B6, B12, C αλλά και D. Άρα λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτό που συστήνεται

Παχυσαρκία και COVID-19

Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση έχουν όμως συσχετιστεί με το νέο ιό. Άτομα με τα παραπάνω, φαίνεται να έχουν χειρότερη έκβαση σε περίπτωση μόλυνσης. Καλό θα ήταν λοιπόν να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση αυτών των χαρακτηριστικών.

 «Μένουμε σπίτι» αλλά χωρίς περιττά κιλά

Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να φέρει τάσεις για κατανάλωση τροφής παραπάνω από το φυσιολογικό. Η συναισθηματική πρόσληψη τροφής είναι επίσης αυξημένη. Το θέμα όμως είναι ότι μειώνοντας τις καύσεις μας και αυξάνοντας τις θερμίδες μας από γλυκά, τηγανιτά, αρτοσκευάσματα και τα λοιπά, αυξάνουμε τον κίνδυνο τόσο για παχυσαρκία όσο για υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη που ήδη αναφέρθηκε η σημασία τους στο νέο ιό.

Αντιμετώπιση συναισθηματικής υπερφαγίας

Την επόμενη φορά που υποπέσεις σε τσιμπολογήματα σκέψου! Βάλε τον εαυτό σου στη διαδικασία να αναρωτηθεί τι θα σου προκαλέσει αυτό το τρόφιμο ή τι σου προσφέρει. Το έχεις πραγματικά ανάγκη; Καταναλώνοντας υπερβολική ζάχαρη και λιπαρά κακής ποιότητας το μόνο που θα κερδίσεις είναι περιττά κιλά και τίποτε παραπάνω! Προστάτευσε τόσο την υγεία σου όσο και την ψυχολογία σου από τα περιττά κιλά. Προσπάθησε να διατηρήσεις κάποιο πρόγραμμα στα γεύματά σου τόσο στην ώρα όσο και στο μέγεθος των μερίδων σου. Αν θέλεις να καταναλώσεις κάποιο γλυκό αυτό μπορείς να το κάνεις αν είναι η ποσότητα μικρή, σε συχνότητα μέχρι 2-3 φορές ανά εβδομάδα και καλύτερα σαν επιδόρπιο στο κύριο γεύμα. Έτσι δε θα ανησυχείς για αύξηση βάρους!

Τέλος, βοήθησε τον εαυτό σου, χρησιμοποιώντας το χρόνο σου εποικοδομητικά. Διάβασε ένα βιβλίο, μελέτησε κάποια ξένη γλώσσα μέσω διαδικτύου, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική, ακολούθησε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής από την τηλεόραση. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και θα περάσει κι αυτό! Καλή δύναμη σε όλους μας!