Χάσε τα κιλά των διακοπών
Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν, καταναλώθηκαν παγωτά, πλούσια γεύματα σε ταβέρνες δίπλα στο κύμα. Και τώρα τι;
Το σίγουρο είναι ότι αν καταφύγεις σε αυστηρές δίαιτες τύπου αυξημένης πρωτεΐνης ή πολύ χαμηλές σε θερμίδες θα ταλαιπωρηθείς άδικα.
Καλό θα ήταν να σκεφτείς αλλαγές που θα μπορούσες να τις βάλεις πιο εύκολα στη ζωή σου. Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα τα οποία μπορείς να εφαρμόσεις έχοντας μια ισχυρή επίδραση στην απώλεια βάρους, στην αύξηση του μεταβολισμού αλλά και στην αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας.
Κατανάλωσε >3 γεύματα την ημέρα.
Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο μεταβολισμός σου, « καίγοντας» περισσότερες θερμίδες σε συνθήκες ηρεμίας. Στο ενδιάμεσο ή/ και απογευματινό γεύμα μπορείς να προσθέσεις κάποια από: φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη
Αύξησε τα λαχανικά και τις σαλάτες.
Όταν καταναλώνεις σαλάτα μαζί με το γεύμα, χορταίνεις πιο γρήγορα και το γεύμα σου δεν σε «παχαίνει» το ίδιο. Τα λαδερά φαγητά όπως: μπάμιες, φασολάκια, τουρλού, σπανακόρυζο έχουν αισθητά χαμηλότερες θερμίδες εφόσον έχουν περιορισμένο λάδι. Έτσι, αποτελούν σύμμαχό σου στην απώλεια βάρους.
Κατανάλωσε σούπες.
Έχει φανεί σε ερευνητικό επίπεδο ότι άνθρωποι που τρώνε σούπες τουλάχιστον 1 φορά ανά εβδομάδα είναι πιο αδύνατοι.
Βάλε την άσκηση στη ζωή σου για 40’ ανά ημέρα.
Η άσκηση, αυξάνει τις καύσεις, βελτιώνει τη γλυκόζη ορού, αυξάνει την ινσουλινοευαισθησία (ο οργανισμός μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίσει το «ζάχαρο») και φυσικά οδηγεί σε λιπόλυση.
Πιες ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
Αυτά σου προσφέρουν μείωση της πείνας και της όρεξης χωρίς να έχουν θερμίδες. Επίσης είναι δροσιστικά γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμα έχουμε καλοκαίρι! Τέτοια ροφήματα είναι: η σόδα, το μαστιχόνερο, το μεταλλικό νερό αρωματισμένο με λεμόνι και δυόσμο, το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη κ.α.
Η τριάδα της διατροφής.
Τα κύρια γεύματα εάν έχουν λαχανικά, κρέας (ή τυρί ή ψάρι ή κοτόπουλο) και ψωμί (ή ρύζι ή ζυμαρικά ή πατάτα) τότε θεωρούνται ισορροπημένα. Με τον τρόπο αυτό το μεταβολικό αντίκτυπο του γεύματος είναι τέτοιο που επιτρέπει τον κορεσμό, τη μείωση του αισθήματος της πείνας και τη διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα.
Οικογενειακή στήριξη.
Πολύ σημαντικό είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας να κατανοούν τη θέλησή μας να χάσουμε βάρος. Μπορούμε λοιπόν να τους εξηγήσουμε το πόσο σημαντικό είναι για εμάς να χάσουμε βάρος και να τους προτείνουμε τρόπους για να μας βοηθήσουν (πχ, να μη φέρνουν στο σπίτι γλυκά).
«Μικρή μπουκιά φάε».
Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι σε δίαιτα έχουν καλύτερη ανταπόκριση στη συνέχεια της δίαιτάς τους , όταν καταναλώνουν κάποιες φορές την εβδομάδα 1-2 μπουκιές από τις τροφές που συνήθιζαν να τρώνε και είναι παχυντικές. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει στέρηση και η απώλεια βάρους έρχεται πιο εύκολα καθότι αυξάνεται η προσκόλληση στο πρόγραμμα διατροφής.
«Χρειάζομαι διαιτολόγο;».
Καλή ερώτηση. Υπάρχει κόσμος που μπορεί να χάσει βάρος χωρίς βοήθεια. Το θέμα είναι να ακολουθούνται σωστές πρακτικές για να μην επιβαρύνεται η υγεία. Μη σωστές πρακτικές είναι αυτές οι οποίες υπόσχονται υπερβολικά μεγάλη απώλεια βάρους με χρήση ελάχιστων θερμίδων ή/και απόκλιση μεγάλων ομάδων τροφίμων όπως φρούτα, αμυλούχα κτλ.
«Είμαι έτοιμος/η για να κάνω δίαιτα;»
Κάνε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου: 1) Με άριστα το 10 πόσο πολύ θέλω να χάσω τα περιττά μου κιλά; Και 2) Με άριστα το 10, πόσο έτοιμος/η αισθάνομαι ότι θα κάνω αλλαγές για να τα καταφέρω; (αν η απαντήσεις είναι στο 7 και πάνω, τότε είναι καλή στιγμή για να ξεκινήσεις! Αν είναι από 6 και κάτω, τότε ξεκίνα λίγο αργότερα την προσπάθειά σου!